Cappuccino – wszystko, co musisz wiedzieć

Co to jest cappuccino?

Cappuccino to popularna kawa, która składa się z trzech składników – espresso, gorącego mleka i pianki mlecznej. Jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych typów kaw na świecie.

Cappuccino to idealna kawa dla osób, które preferują lekko łagodniejszy smak kawy, który jednocześnie nie jest w pełni przyćmiony mlekiem jak w przypadku rozmaitych kaw latte.

Do zaparzenia cappuccino świetnie sprawdzają się automatyczne ekspresy – zobacz najlepsze ekspresy do kawy.

Składniki cappuccino

Cappuccino składa się z trzech podstawowych składników: espresso, mleka i pianki mlecznej.

  • Espresso to podstawa każdego cappuccino. Jest to mocna kawa, którą przygotowuje się w ekspresie ciśnieniowym bądź kawiarce, jest to konieczne, ponieważ do przygotowania espresso wymagane jest wysokie ciśnienie.
  • Mleko to drugi podstawowy składnik cappuccino. Najlepiej używać świeżego mleka, które jest dobrze schłodzone. Mleko jest podgrzewane i spieniane, aby uzyskać gęstą, kremową piankę. W klasycznym cappuccino stosuje się mleko o zawartości tłuszczu 3,5%, ale można użyć również mleka roślinnego, takiego jak sojowe czy migdałowe.
  • Piana mleczna to trzeci składnik cappuccino. Jest to gęsta warstwa, która znajduje się na powierzchni napoju. Pianka mleczna jest uzyskiwana poprzez spienianie mleka

Znając składniki potrzebne do cappuccino sprawdź nasz prosty przepis – jak zrobić cappuccino?

Czy cappuccino pobudza?

Tak, cappuccino działa pobudzająco, ponieważ jest to kawa, w której znajduje się kofeina. Spożywanie cappuccino może pomóc w zwiększeniu koncentracji i poprawie nastroju – tak samo, jak kawa czarna, czy inne rodzaje kawy. 

Warto jednak zauważyć, że poziom pobudzenia po wypiciu cappuccino zależy od wielu czynników, takich jak zawartość kofeiny w użytych ziarnach kawy, gatunek kawy, sposób parzenia espresso oraz indywidualna tolerancja na kofeinę.

Warto pamiętać, że nadmiar kofeiny może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego warto trzymać się dziennego limitu kawy.

Historia cappuccino

Historia cappuccino sięga XVIII wieku, kiedy to po raz pierwszy pojawiło się w kawiarniach we Wiedniu pod nazwą “Kapuziner”. Choć różniło się od cappuccino, które znamy dzisiaj, bo zamiast mleka używano bitej śmietany, którą układano na powierzchni kawy.

Dopiero we Włoszech, w drugiej połowie XIX wieku, cappuccino zyskało na popularności i stało się stałym elementem kultury kawowej. Głównie za sprawą powstania pierwszych ekspresów ciśnieniowych, które stworzyły espresso, czyli niezbędny składnik cappuccino.

Podobno nazwa cappuccino wywodzi się od włoskich mnichów z zakonu kapucynów, których brązowe habity z kapturami miały kojarzyć się właśnie z brązowym cappuccino i jej mleczną pianką. Dodatkowo to właśnie jeden z kapucynów o imieniu Marco d’Aviano miał wymyślić cappuccino po Bitwie pod Wiedniem, ale nie wiadomo, czy to prawda.

Dziś cappuccino jest jedną z najbardziej popularnych kaw na świecie i można ją znaleźć w większości kawiarni na całym świecie.

Spodobał Ci się ten tekst? Podziel się z innymi
Dawid
Dawid

Od wielu lat pasjonuję się kawą. W czasie pobytu w UK brałem udział w kursie "Barista Skills" na poziomie "Foundations" w 2019 roku, co pozwoliło mi zdobyć dodatkową wiedzę i umiejętności.