Czy kawa powinna być kwaśna?
Zacznijmy od tego, czy dobra kawa powinna być kwaśna? Odpowiedź brzmi – nie. Nadmierna kwaśność w kawie jest elementem niepożądanym. Co innego, gdy kawa zawiera w sobie kwasowość, która powoduje, że smak kawy jest delikatnie owocowy.
Czym różni się kwasowość od kwaśności? To proste.
- Kwaśność – nadaje kawie gorzkawo-kwaśny smak
- Kwasowość – nadaje kawie owocowy, przyjemny smak
Każdy gatunek kawy posiada w sobie kwasowość, która uwypukla się podczas procesu palenia ziaren kawy. W wysokiej jakości ziarnach kwasowość jest czynnikiem pożądanym ze względu na walory smakowe, które nadaje kawie. Pijąc taką kawę, możemy poczuć smak owoców, orzechów, czy miodu.
Zobacz także: Jak najlepiej przechowywać kawę?
Dlaczego moja kawa jest kwaśna?
Generalnie zbyt kwaśna kawa sprowadza się do jednej z dwóch rzeczy – niskiej jakości kawy, lub złego sposobu jej parzenia. Kawa zaparzona z ziaren kiepskiej jakości będzie cierpka, kwaśna – czyli po prostu niesmaczna. W przypadku, gdy ziarna kawy są wysokiej jakości, problem kwaśnej kawy leży w sposobie jej parzenia.
Oto najczęstsze przyczyny, dlaczego kawa jest kwaśna:
- Czas parzenia kawy jest zbyt krótki. Wszystkie smaki zawarte w kawie nie balansują się, a na pierwszy plan wychodzi kwaśny smak, który wydobywa się z kawy najszybciej ze wszystkich smaków w procesie parzenia.
- Ziarna kawy są zbyt grubo zmielone. Drobno zmielone ziarna kawy umożliwiają wodzie szybsze przeniknięcie do wnętrza kawy i wyodrębnienie smaku i aromatu. W przypadku, gdy ziarna są zmielone zbyt grubo, woda nie może wydobyć wszystkich smaków kawy.
- Za mało wody. Za mała ilość wody powoduje, że ziarna nie otrzymują odpowiedniej ilości wody, żeby wydobyć z nich wszystkie smaki.
- Temperatura wody jest nieodpowiednia. Zbyt niska temperatura wody sprawia, że wszystkie smaki kawy nie wydobędą się dostatecznie szybko. Z kolei, gdy temperatura wody jest za wysoka, niszczy ona smak i aromat zawarty w kawie.
Kwaśna kawa po czyszczeniu ekspresu.
W przypadku, gdy Twoja kawa jest kwaśna po wyczyszczeniu ekspresu z użyciem środka czyszczącego, rozwiązaniem jest przepłukanie go większą ilością wody, póki kwaśny smak nie zniknie.
Co zrobić, żeby kawa nie była kwaśna?
Wiemy już, że kwaśna kawa powstaje na skutek nieodpowiedniej ekstrakcji kawy. Na szczęście istnieją proste, domowe sposoby, żeby to naprawić.
1. Zmiel drobniej ziarna kawy.
Jeśli sam mielisz swoją kawę, jedną z pierwszych rzeczy, która możesz zrobić, żeby kawa nie była kwaśna, to drobniejsze zmielenie ziaren. Drobniej zmielone ziarna kawy pozwalają wodzie dotrzeć do wnętrza kawy i wydobyć z niej wszystkie smaki.
Choć w tym przypadku ważny jest również sposób parzenia kawy. Grubo zmielone ziarna są idealne do cold brew, czyli kawy parzonej na zimno. Średnio zmielone ziarna będą idealne do ekspresów przelewowych i ciśnieniowych, z kolei drobno zmielone ziarna są do kawy po turecku.
2. Sprawdź temperaturę wody.
Temperatura wody wpływa na smak kawy, którą otrzymamy. Zalewając kawę wrzątkiem otrzymamy gorzką kawę, z drugiej strony woda nie może być zbyt chłodna, bo kawa się nie zaparzy. Optymalna temperatura wody do zaparzenia kawy to 88-94 stopnie Celsjusza.
Warto pamiętać, że im temperatura wody jest wyższa, tym szybciej następuje ekstrakcja kawy. Żeby mieć to pod kontrolą dobrze jest wyposażyć się w termometr do wody, lub czajnik ze wskaźnikiem temperatury.
3. Dodaj więcej wody.
Zbyt mała ilość wody użyta do zaparzenia kawy sprawi, że kawa będzie dużo mocniejsza w smaku, niż powinna. W tym przypadku wystarczy dodać więcej wody do zaparzanej kawy, ale nie za dużo, bo kawa będzie zbyt rozwodniona i mdła.
4. Wydłuż czas parzenia.
Wydłużenie czasu parzenia pozwala gorącej wodzie dłużej wydobywać smak ze zmielonych ziaren kawy. Ten sposób łatwo zastosować we french pressie, cold brew, czy dripie, w przypadku ekspresów mamy odgórnie narzuconą ilość wody użytą do zaparzenia kawy i nie da się tego zmienić.