Jak najlepiej przechowywać kawę ziarnistą i mieloną?

Istnieją 4 elementy, których nie lubią ziarna kawy: światło, powietrze, wilgoć, ciepło oraz upływający czas. 

Rozwiązaniem jest wyeliminowanie tych czynników. Z tego względu najlepiej przechowywać kawę w suchym i szczelnym pojemniku, co pozwoli jej zachować jak najdłużej świeżość, aromat oraz pełnię smaku. 

W jaki sposób te 4 czynniki szkodzą kawie

Już wyjaśniam.

  • Powietrze. A dokładniej mówiąc tlen, który reaguje ze związkami chemicznymi zawartymi w kawie, przez co tłumi smak i aromat kawy. Inaczej mówiąc, kawa wietrzeje. Pozostawiona na wierzchu może również pochłaniać wszelkie zapachy, które później odczujemy w smaku kawy.
  • Wilgoć. Kawa lubi pochłaniać wilgoć, przez co traci swój smak. Dodatkowo kawa mielona może się zbrylać jak i pleśnieć od nadmiaru wilgoci.
  • Światło słoneczne i ciepło. Ciepło oraz promienie UV wpływają negatywnie na związki chemiczne, które znajdują się w kawie, przez co tracą na smaku.
  • Czas. Im więcej dni upłynie od palenia ziaren kawy, tym więcej tracą walorów smakowych, dlatego najlepiej jest wykorzystać kawę w ciągu miesiąca od zakupu.
Szklany słoik z ziarnami kawy
Przechowywanie ziaren kawy w szklanym słoiku, to niezbyt dobra opcja, pomimo, że ładnie wygląda

W czym i gdzie przechowywać kawę?

Najlepszym rozwiązaniem do przechowywania kawy ziarnistej jak i zmielonej jest szczelny, nieprzezroczysty pojemnik. Jeszcze lepiej dla kawy, gdy jest to pojemnik próżniowy.

Nieprzezroczyste ścianki pojemnika chronią ziarna przed wpływem światła słonecznego, a szczelne zamknięcie nie pozwoli, aby tlen i różnego rodzaju zapachy dostały się do środka. Taki pojemnik pozwoli ziarnom kawy jak najdłużej zachować świeżość

Przykładowo takim pojemnikiem próżniowym jest Fellow Atmos – jest on idealny do przechowywania kawy ziarnistej.

Drugą opcją do przechowywania kawy są paczki/opakowania, w które zapakowane są ziarna. Niektóre kawy są pakowane w nieprzezroczyste, szczelne opakowania z jednostronnym wentylem, przez który powietrze wydostaje się na zewnątrz, ale nie wpada do środka. 

Takie szczelne opakowanie z wentylem jest równie dobrym miejscem do przechowywania ziaren kawy jak hermetyczny pojemnik.

Zobacz także: Czy kawa wypłukuje minerały i witaminy z organizmu?

Przy trzymaniu kawy w paczce ważne jest, żeby była ona szczelnie zamknięta. Niektóre opakowania posiadają zamknięcie strunowe, które pozwala łatwo i szczelnie zamknąć paczkę z kawą. Jeśli opakowanie nie posiada takiego zamknięcia, dobrym rozwiązaniem jest zwinięcie paczki i spięcie jej klipsem.

Ale to w czym ją przechowujesz kawę, jest równie istotne jak to gdzie ją przechowujesz. 

Dlatego pojemnik lub paczkę z kawą umieść w ciemnym i suchym miejscu o temperaturze pokojowej – taka lokalizacja zapobiegnie zmianom temperatury, jak i pojawieniu się wilgoci, które jak już wiemy, nie służą żywotności kawy.

Dobrym miejscem do przechowywania kawy jest po prostu szafka w kuchni, lub spiżarnia jeśli taką posiadasz.

Unikaj umieszczania kawy w pobliżu miejsc, które mogą się nagrzewać, np. w szafce obok piekarnika, w szafce, na którą pada słońce w czasie dnia, czy takiej w pobliżu kaloryfera.

Infografika mówiąca jak przechowywać kawę i gdzie

Czy można przechowywać kawę w lodówce?

Żywność przechowywana w lodówce zachowuje dłużej świeżość, więc z kawą powinno być podobnie? Niestety, ale nie.

Niższa temperatura w lodówce powoduje skraplanie się wody, przez co wystawiamy kawę na działanie wilgoci, która powoduje, że ziarna kawy “pocą się” pozbywając się olejków aromatycznych zawartych w sobie.

Poza tym ziarna kawy są porowate, przez co pochłaniają różne zapachy z otoczenia. Skutkiem może być posmak cebuli, ryby, czy czosnku w naszej kawie, jeśli nie była ona szczelnie przechowywana w lodówce.

Można więc powiedzieć, że przechowywanie kawy w lodówce powoduje efekt przeciwny do zamierzonego – czyli kawa trzymana w lodówce szybciej traci ważność i walory smakowe.

Zobacz także: Czemu moja kawa jest kwaśna?

Jak długo można przechowywać ziarna kawy?

Termin spożycia kawy ziarnistej zazwyczaj wynosi około 2 lat, co oznacza, że kawa ma dość długą datę do spożycia. Ale tak długi termin przydatności nie oznacza, że kawa w tym okresie 2 lat będzie smakować tak samo. 

Wraz z upływającym czasem kawa traci swój aromat i smak niezależnie od sposobu jej przechowywania i nie jesteśmy w stanie temu zapobiec. Z tego względu nie powinniśmy przechowywać kawy zbyt długo i najlepiej spożyć ją w ciągu 4 tygodni od zakupu

Zamiast kupować dużą ilość kawy, którą będziesz pił przez następne parę miesięcy, rozsądniej jest kupić mniejszą ilość, która wystarczy na nie dłużej niż miesiąc. Zapobiegnie to wietrzeniu kawy, przez co będziesz mógł cieszyć się w pełni jej smakiem i aromatem.

Podsumowanie

A więc jak przechowywać kawę, żeby zachowała swoją świeżość jak najdłużej? Kluczowym elementem jest odizolowanie kawy od czynników zewnętrznych, czyli wpływu temperatury, światła, powietrza oraz wilgoci. 

Dlatego kawę przechowujemy w szczelnym opakowaniu lub pojemniku (świetnie jeśli jest próżniowy), najlepiej w miejscu, gdzie na pojemnik nie będą padać promienie słoneczne. Najlepszym miejscem do tego jest szafka kuchenna, albo spiżarka, w której stale panuje temperatura pokojowa.

Spodobał Ci się ten tekst? Podziel się z innymi
Dawid
Dawid

Od wielu lat pasjonuję się kawą. W czasie pobytu w UK brałem udział w kursie "Barista Skills" na poziomie "Foundations" w 2019 roku, co pozwoliło mi zdobyć dodatkową wiedzę i umiejętności.