Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i myślisz, że już wiesz o niej wszystko, to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Znaleźliśmy dla Ciebie 14 najlepszych ciekawostek o tym napoju, które na pewno Cię zaskoczą.
1. Pijemy kawę od 600 lat
Rzetelne źródła mówią, że historia kawy zaczyna się w połowie XV wieku w Jemenie. To tam po raz pierwszy ziarna kawowca były palone, a następnie parzone, żeby otrzymać kawę – podobnie jak obecnie. Mniej wiarygodne źródła i legendy twierdzą, że w IX w. Etiopski pasterz po raz pierwszy zauważył, jak jego kozy jedzą owoce kawowca, po których były bardziej energiczne.
2. Brazylia jest największym producentem kawy na świecie
Największym światowym producentem kawy jest Brazylia, która produkuje ok. 45% światowej kawy. Około 300 tysięcy farm zajmuje się uprawą kawy w Brazylii – każdego roku produkują one ponad 63 miliony worków z kawą o pojemności 60 kg. Produkcja kawy była i wciąż jest bardzo istotna dla rozwoju i gospodarki Brazylii.
3. 3500 zł za 250 g, tyle kosztuje najdroższa kawa na świecie
Najdroższe ziarna kawy na świecie, to Black Ivory Coffee, które kosztują prawie 3500 zł za 250 g. Black Ivory Coffee to ziarna kawy arabica pochodzące z Tajlandii.
To, co je wyróżnia od innych to to, że ziarna są zjadane przez słonie, a następnie… wydalane wraz z odchodami, po czym są zbierane, starannie myte, a następnie poddawane procesowi palenia. Jest to bez wątpienia skomplikowany proces produkcji, co powoduje, że filiżanka tej kawy kosztuje 200 zł.
Zobacz także: Jak długo działa kawa?
4. Uprawia się głównie dwa gatunki kawy
Pomimo ponad 100 gatunków roślin kawowych, światowe uprawy dominują dwa gatunki kawy – arabica oraz robusta. Stanowią one kolejno 70% oraz 30% światowej produkcji kawy.
Nie jest to przypadek, po prostu te dwa gatunki oferują dla większości ludzi najlepszy smak i aromat, zwłaszcza arabica, która posiada w swoich ziarnach więcej cukrów.
5. Kawa była zakazana
W XVI wieku Europa zakochała się w kawie, ale nie wszyscy byli z tego faktu zadowoleni. Wielu duchownych uważało, że kawa, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, jest w stanie “zepsuć” ludzi, co spowodowało, że kawa zyskała opinię napoju diabła, a wielu ludzi domagało się, aby Kościół zakazał jej spożywania.
Ostatecznie, papież Klemens VIII odważył się spróbować kawy i zmienił swoje zdanie. Zamiast odrzucać ją jako diabelski napój, uznał, że ma ona wspaniały smak i postanowił przywrócić ją do chrześcijańskiego świata, co skończyło się ochrzczeniem kawy.
6. Najwięcej kawy pije się w Finlandii
Według danych z 2021 roku Finlandia jest krajem, w którym na mieszkańca przypada najwięcej spożytej kawy na świecie. Przeciętny Fin spożywa około 12 kg kawy rocznie, co stanowi prawie cztery filiżanki kawy każdego dnia. Kultura picia kawy w Finlandii jest na tyle rozwinięta, że nawet prawnie przysługuje tam przerwa na kawę w czasie pracy.
Poza Finlandią najwięcej kawy spożywa się w Norwegii, Szwecji, Danii i Szwajcarii. Można więc stwierdzić, że Skandynawowie uwielbiają kawę, prawdopodobnie ma to związek z krótkim dniem w okresie jesienno-zimowym w tamtym regionie świata.
7. Najpopularniejszą kawą na świecie jest espresso
Espresso jest najczęściej wybieraną kawą na świecie. Espresso jest cenione za szybkość, z jaką można je wypić, jak i łatwość w przygotowaniu. Oba te czynniki sprawiają, że espresso idealnie wpasowuje się w obecne tempo życia ludzi, którzy potrzebują nagłego zastrzyku energii w ciągu dnia, stąd też popularność espresso. Ponadto espresso stanowi bazę dla innych sposobów przygotowania kawy.
8. Espresso ma tylko 3 kalorie
Jeden szot espresso ma zaledwie 3 kcal. Możesz więc bez obaw o dodatkowe kilogramy cieszyć się kawą – o ile jest to “czysta” kawa, bez dodatków, bo to właśnie cukier, czy mleko dodawane do kawy są źródłem dodatkowych kalorii.
9. Ziarna kawy to nasiona
Ziarna kawy, które są używane do przygotowania kawy, to tak naprawdę nasiona drzewa kawowego, które znajdują się w owocach kawowca zwanych wiśniami kawowymi. Owoce kawowca są zbierane i poddawane obróbce, w czasie której z wnętrza wiśni pozyskuje się ziarna kawy. Następnie są one suszone, a po tym prażone, przez co uzyskują brązowy kolor i nabierają charakterystycznego smaku i aromatu.
10. Kofeina zawarta w kawie służy roślinom do samoobrony
Rośliny nie przemieszczają się, a co za tym idzie, nie mogą uciec od zagrożenia. Dlatego rośliny wykształciły szereg mechanizmów obronnych, jednym z takich mechanizmów jest wytwarzanie kofeiny u kawowców.
Kofeina zawarta w roślinach działa jak naturalne pestycydy – drapieżniki żerujące na roślinie kawowca mogą zostać sparaliżowane, a nawet umrzeć. Dodatkowo kofeina występująca w glebie dookoła kawowca powoduje wstrzymanie kiełkowania nasion, co powoduje, że kawowce mają wokół siebie mniej “konkurentów” o cenne substancje odżywcze.
11. Espresso powstało wraz z wynalezieniem ekspresu
Kawa espresso to kawa parzona z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia – stąd też pierwsze w historii espresso zaparzono po wynalezieniu pierwszego ekspresu ciśnieniowego do kawy. Miało to miejsce w 1901 we Włoszech, gdzie mechanik Luigi Bezzera wynalazł pierwszy ekspres, w którym to para wodna z podgrzewanej wody powodowała wzrost ciśnienia wewnątrz ekspresu.
12. Rynek kawy wyceniany jest na ponad 100 miliardów dolarów
Wartość światowego rynku kawy to ok. 100 miliardów dolarów, ale rynek ten stale się powiększa w szybkim tempie, głównie za sprawą krajów rozwijających się, gdzie popyt na kawę wzrasta. Przewiduje się, że do 2028 roku światowy rynek kawy będzie wart ponad 150 miliardów dolarów.
13. Kawa rozpuszczalna powstała 130 lat temu
Kawa rozpuszczalna to popularny wybór wielu entuzjastów kawy, ale niewiele osób wie, że powstała ona lekko ponad 130 lat temu. Jako pierwszy patent na “rozpuszczalny proszek kawowy” otrzymał Nowozelandczyk David Strang w 1891 roku. Początkowo kawa rozpuszczalna była krytykowana za smak i aromat, ale z czasem producenci poprawili jej recepturę.
14. Kawosze żyją dłużej
Badania przeprowadzone na osobach powyżej 60 roku życia wykazały, że osoby codziennie spożywające kawę są o 13% mniej narażone na przedwczesną śmierć w stosunku do osób, które nie piją kawy wcale. Oznacza to, że kawa może wpływać korzystnie na zdrowie i wydłużać życie u osób starszych.